Verzekeren is zóó 2008…..

En hebben we wel wat geleerd van de crisis?  

We worden doodgegooid met het woord FinTech (Financial Technology), het modewoord van vandaag. Als je een startup begint in de FinTech dan zit je geramd. Startkapitaal is geen probleem, er liggen miljoenen voor je klaar. Je huurt ruimte in een “oude fabriek” of een loft, lekker basic. Geen bureaus maar in een coffee bar werken op je MacBook met een Latte Macchiato bij de hand. De nieuwe economie 2.0 helemaal hip.

Banken en verzekeraars zijn daarentegen zóó 2008 maar nieuwe betalingssystemen gloren aan de horizon, cryptocurrency. En niet te vergeten de Blockchain. De toekomst in de FinTech. De verlosser van de “oude economie 1.0” maar is dit allemaal wel zo? En voor wie geldt dit dan? Voor de consument of is het toch alleen maar interessant voor die Dinosaurussen uit de vorige eeuw, de 1.0’ers.

Laat ik je uit de droom helpen, de Blockchain zal in eerste instantie niet voor ons werken. Kreten als: "geen kosten meer van the trusted third party (geen tussenpersoon) dus goedkoper. Een transactie van jou naar de andere partij die direct wordt vastgelegd door een netwerk van duizenden computers, niet manipuleerbaar en snel".

Allemaal waar!

Helaas is het doel van banken en verzekeraars (economie 1.0), als investeerders, om deze techniek voor hen te laten werken. Dus heel simpel, een ordinaire kostenbesparing. Een enorme administratieve besparing.

Bijvoorbeeld de verzekeringsindustrie. Multinationals kunnen via de Blockchain hun verzekeringsprogramma zelf regelen, één op één met hun verzekeraar. Een druk op de knop en je transportverzekering van Rotterdam naar Sidney is zo geregeld en vastgelegd. Dekking geaccepteerd en per ommegaande de dekkingsbevestiging.

What’s in it for you? Kostenbesparing? Er is geen tussenpersoon meer, geen provisie, geen administratieve lasten, foutloos en snel.

En de premie, die blijft gelijk of gaat omhoog. FinTech kost geld en wie gaat dat betalen? Ik weet het antwoord al, u ook?