Neem even de tijd.


Geen tijd, ik heb het druk, deze excuses hoor ik vaak. Geen tijd voor een afspraak, geen tijd voor een kennismaking of nieuwe contacten. Je vliegt van de ene vergadering in de andere, deadlines, budgetten enzovoort.

 En ik? IK heb het mooiste vak want risico’s wachten niet. Risico’s zijn niet tijdsgebonden, wachten niet op hoog- of laagconjunctuur, risico’s zijn er altijd, altijd geweest ook. Risico's zijn  gelinkt aan ondernemerschap, gaan hand in hand, zorgen voor spanning, endorfine en soms voor winsten. Maar helaas ook voor verliezen.

 Het zou mooi zijn dat je al je risico’s in beeld kon krijgen. Want dan kun je erop anticiperen, de slechte risico’s ontwijken en de goede risico’s juist “nemen”. Helaas is het zo dat je niet alle risico’s in beeld hebt, domweg omdat ze vaak niet te herkennen zijn, niet zichtbaar zijn. Maar ‘mark my words”, ze zijn er, die risico’s.

 Vaak moet je even in de toekomst kijken, logisch denken en patronen volgen.

Zou je als producent van plastic zakken over 10 jaar nog een verdienmodel hebben? Zou je als onderhoudsbedrijf van machines last krijgen van 3 of 4-D-printers of IoT, Internet of Things ? Zou je nog steeds gebruik maken van brandbare isolatiematerialen als de brandpremie met factor 5 omhooggaat? Of gebruikmaken van motoren op fossiele brandstof?

 Nee, deze risico’s vallen niet onder de categorie “Statische risico’s” die je gemakshalve zou kunnen verzekeren. Je moet er “iets” anders mee doen. Maar wat?

 Soms moet je even tijd maken. Tijd maken om je risico’s te (her)kennen. Dan pas kun je een beslissing nemen wat je met die risico’s wilt doen. Stel dat je (financiële)schade kunt voorkomen. Moet je eens kijken hoeveel je dat bespaart, aan geld en aan tijd.

Neem tijd om te bepalen welke risico’s je wilt nemen in plaats van risico’s lopen. Wij hebben hier ideeën over en willen je er graag mee helpen, als jouw risico-sparringpartner.