Nee hè. ALWEER VERANDERINGEN!

We zijn allemaal een beetje moe van veranderingen en willen zo nu en dan even een pas op de plaats. Maar als je wilt behouden wat je hebt, moet je wel veranderen.

Even een praktijkvoorbeeldje;

Piet ziet zijn ziekteverzuim jaarlijks stijgen. Hij heeft daarvoor een verzuimverzekering afgesloten met een eigen risico termijn van 1 maand. Hij betaalt daar zo’n € 70.000,00 premie voor. Het verzuim stijgt van 3% naar 5% dit jaar. Piet klaagt steen en been omdat ook de premie maar blijft stijgen. En zijn verzekeringsadviseur, die buigt mee tussen de ondernemer en de verzekeraar. Zijn advies? Ach, je bent toch verzekerd. Met andere woorden, slaap maar lekker verder, Piet.

Ja, de verzekeraar verhoogt hierdoor de premie. Pro rata aan de uitbetaalde schade. Logisch zul je zeggen, het is toch ook een commercieel bedrijf.

Mijn advies aan Piet;  het kan ook anders, zoals door het analyseren van het verzuim, wat zijn  de oorzaken en inzetten in op het verlagen van het verzuim. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld het herkennen van de eerste verzuimsignalen en vroegtijdig inzetten van verzuimpreventie. Maar ook het verkleinen van de kans op bedrijfsongevallen. Inzetten op preventie en het verkorten van verzuim werkt uitstekend bij Piet.

En zodra het verzuim is gedaald, gaan we met Piet na of verzekeren de juiste oplossing voor hem is. Vaak is het verzekeren van ziekteverzuim louter “rondpompen van geld”. En als Piet zich niet senang voelt om het verzuim zelf te dragen dan zijn er andere manieren om dit te verzekeren.

Objectief

Het gaat uiteindelijk om objectief advies. Advies dat niet gekoppeld is aan producten en provisies met als uitkomst; hoe hoger de premie, hoe hogere de provisie!

Visie van de Minister

Daarom wil Minister Hoekstra differentiatie aanbrengen in het type adviseur. – Quote van de Minister: “De onafhankelijkheid van het advies hangt immers af van het antwoord op twee vragen. De eerste is of je als adviseur een toereikend aantal producten vergelijkt. En de tweede of je als adviseur niet uitsluitend je eigen producten adviseert, of producten van aanbieders waarmee je nauw verbonden bent “. Dus de gebonden adviseur en de ongebonden adviseur. Vergelijkt jouw adviseur een toereikend aantal producten voor jou of zitten er alleen producten in de vergelijking van een aanbieder met wie de dienstverlener nauwe banden heeft?

Conclusie;

Kies een ongebonden adviseur om verzekeringsproducten te vergelijken. Tenminste wanneer je er zeker van bent dat je een risico wilt verzekeren. Als het gaat om risico’s zelf te dragen, te verkleinen of te verminderen, moet je dus niet bij je tussenpersoon zijn. Ook niet als het gaat om de niet verzekerbare risico’s. Hiervoor kunnen geen producten worden vergeleken en er is ook geen provisie aan te verdienen.

Verander je mindset en zie risicoadvies en verzekeringen los van elkaar.